Csápos Ikarusok 2. rész
2017. július 27. írta: Darth Peter

Csápos Ikarusok 2. rész

Az aranykor

A múltkori bejegyzést ott hagytuk abba, hogy a ’70-es évek elején kirobbant olajválság hatására mégsem számolták fel a budapesti trolibusz üzemet, hanem úgy határoztak, hogy új trolikat vesznek és fejlesztik a hálózatot. 1974-ben a ZIU-9-es típus még nem került a BKV látómezejébe, ezért inkább az Ikarustól szereztek két hajtáslánc nélküli karosszériát, melybe a selejtezett ZIU-5D villamoshajtását építették. Mivel ekkor a gyárban csak két exportra szánt buszt tudtak átadni, ezért a szóló 260-as és csuklós 280-as is az orosz városokra jellemző sárga és fehér színt kapta, amivel eléggé kitűntek a tömegből, mivel ekkor még a volán buszai sem viselték ezt a színt. A teszt jól a haladt és két troli beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, az utasok is szerették őket, mivel a korábbi járműveknél tágasabb és sokkal világosabb utastérrel rendelkeztek, köszönhetően a hatalmas oldalablakoknak és fehér színű beltérnek. Ilyen kezdetek után logikus volt a sorozatgyártás, ám ez csak a csuklós trolinál következett be, mivel az oroszok nem tudtak ilyet exportra gyártani. Habár az Ikarus 260T-nek több előnyös tulajdonsága volt a szovjet riválissal szemben, például kisebb volt tengelytávja, emiatt könnyebben fordult, valamint előnyösebb volt az utastere, végül az ár lett a döntő és mivel a ZIU-5D hajtását a csuklósokba építették, így a szólóhoz az elektronikát újonnan kellett volna beszerezni a Szovjetunióból, ami viszont sokkal drágább lett volna, mint megvenni a ZIU-9-est.

ikarus_260t.jpg

Így csak egy Ikarus 260-as troli készült a BKV-nak, ami viszont (1976-tól pirosan) egészen 1995-ig közlekedett, s csaknem 20 éves pályafutása során az összes szóló, sőt néhány csuklós viszonylaton közlekedett. A trolisok között afféle kultikus darab lett, ő volt a magányos magyar, a nagy szovjet kavalkádban, ráadásul a ZIU-kal szemben ennél a típusnál nem okozott gondot az alkatrészhiány (Idővel a ZIU-9-sek gyakorlatilag teljesen elmagyarosodtak, miután többször újraépítették őket, s ennek során a szovjet alkatrészek nagy részét hazaira cserélték). Selejtezése után a kijelölték megőrzendő járműnek, ami nem jelentett más, mint hogy a telep egyik sarkában rohasztották, s mire odáig jutottak, hogy felújítsák már menthetetlen volt, ezért egy ex Csömörbuszos Ikarus 260-as karosszériájának a felhasználásával építettek egy replikát, melyet 2008-ban a BKV 40 éves fennállásnak évfordulóján mutattak be a nagyérdeműnek.

100.jpg

A csuklósokból összesen 79 db-ot építettek, első adagot a 75-ös és a 79-es vonalra került, s ezzel végre sikerült nyugdíjba küldeni az Ikarus 60T típust, míg a második adag a vadonatúj zuglói viszonylatokon álltak forgalomba. A sorozatkocsik a prototípustól eltérően már a BKV igényei szerint készültek 1/2-ben eltolható ablakokkal (a két prototípus ablaka csak 1/4-ben volt nyitható), a munkák igen olajozottan haladtak, a karosszériák hamar elértek a Mátyásföldről a Pongrác telepre, ahol az elektromos munkák 22-24 napig tartottak. Bár az egyszerű szemlélődőnek egyik csuklós troli olyan volt, mint a másik volt néhány különleges 100-as trolibusz, mivel a BKV folyamatosan fejleszteni akarta a flottáját, s ezért sok újonnan gyártott 280-as trolibuszt egyedi alkatrésszel láttak el, ám nagy részük nem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Ezek a speciális járművek a következőek voltak: a 101-es trolibuszon TELMA típusú örvényáramú fékkel, a 102-esen a ZIU-tól eltérő BKV fejlesztésű erősáramú kapcsolással, a 104-esen akkumulátoros segédhajtással, a 120-as egy Zsiguli motoros a 155-ös pedig egy Volkswagen motoros aggregátot kapott, mely csak korlátozott önjárásra volt képes. A 100-as pályaszámú Ikarus 280.91-es trolibuszok 1995-ig közlekedtek Budapesten, amikor végleg felváltotta őket az Ikarus-GVM 280.94 és az Ikarus-Kiepe-Obus 435.81 típusú trolibuszok. Kezdetben a 100-as pályaszámú trolit jelölték kis megőrzésre, de annak borzalmas állapota miatt a 156-os lett a múzeumi darab, ám sokkal jobb állapotban az sem volt, ezért végül a 283-mas pályaszámú Obus troli vázából építettek egy replikát.

283_vaz.jpg

ikarus_280_91.jpg

156_utaster.jpg

A 100-as trolik sikere láttán az Ikarusban úgy döntöttek, hogy érdemes más piacokon is próbálkozni egy csuklós trolibusszal, ezért sorra keresték fel a nyugati elektronika gyártó cégeket, hogy közösen kooperáljanak. Elsőként 1977-ben a svájci BBC (Brown-Boweri Co.), akivel közösen két csuklóst és építettek, melyek közül az első az Egyesült Államokat és Mexikót is megjárta, majd elektronikáját vissza kellett adni a gyártónak, az üres karosszéria pedig a Pongrác telepre került. A második BBC troli a nyugat-európai üzemeknél járt teszten, majd ennek is vissza kellett adnia a hajtását, ám ez nem jelentette troli végét, ugyanis 1987-ben felszerelték GVM hajtással és eladták Szegednek, akik 1999-ben selejtezték.

ikarus-bbc.jpg

A következő kísérleti trolibusz 1978-ban készült el a német Kiepe-vel való kooperációban. A trolibusz 1982-ben került Szegedre, ahol ez volt az első csuklós trolibusz és egészen 1992-ig közlekedett.

ikarus_kiepe.jpg

A nyugati gyárak mellett az Ikarus más nagy cégekkel is kooperált, köztük a felkelő nap országában működő Hitachi-val, melynek eredménye 1980-ban készült és már szaggatóval ellátott trolibusz volt, mely egy rövid próbafutás után természetesen Szegeden kötött, ki ahol 1998-ban selejtezték.

ikarus_hitachi.jpg

Érdekes kísérlet volt a BKV, a VKI és az Ikarus részéről a 300-as pályaszámú trolibusz, mely speciális kétmotoros és hidraulikus hajtó szerkezettel lett ellátva, s ezzel akarták a kiváltani az akkor még sok gyermekbetegséggel küzdő szaggatót (a csacsik). A kísérletről sok mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy sikeres lett volna, így aztán a GVM sorozat megjelenésével felfüggesztették az egészet és járművet szétbontották.ikarus_vki.jpg

Nem csak a 280-as karosszériájából készült kísérleti trolibusz, hanem a farmotoros középmagas és tólócsuklós 284-esből, méghozzá aszinkron motoros, melyet a finn Strömberg gyártott. A jármű a BKV-hoz került, akik megpróbáltak működőképes járművet csinálni belőle kevés sikerrel, mivel az aszinkron hajtással sok volt a gond, például a vezető akarata ellenére átállította a váltókat, ráadásul a tervrajzok is finn nyelvűek voltak, s senki nem értette őket. Utasforgalomban csupán három napig járt a 80-son, mivel meghibásodott. 1998-ban selejtezték.

ikarus_284t.jpg

Persze azért a hazai gyárral is kooperált az Ikarus, s így született meg 1980-ban az első Ikarus-GVM 280T, melynek elektronikája leginkább a BBC trolikéhoz hasonlított, nem pedig a későbbi 280.94-esre. Két prototípus készült melyek iránt az NDK-ból és Bulgáriából mutatkozott kereslet és természetesen Budapestről, ugyanakkor ezek a keleti országok kérték azt is, hogy a Ganz változtassa meg trolijait, mivel azok ebben a formában igen drágák A Ganz ennek eleget téve a nyugati alkatrészeket kiváltotta keletivel vagy elhagyta (aggregátor), így pár évvel a prototípusok (melyek közül az első Szegedre, a második ZIU-9-es elektronikával átépítve Debrecenbe került) bemutatása után igen jelentő megrendeléseket kapott az NDK-ból, Szófiából és Budapestről.

ikarus_280_ganz.jpg

A NDK-ba 55 db troli került melyek között akadt egy 260-as is, melyet különösen szerettek a sofőrök, mivel a csuklósok hajtásával volt szerelve, s emiatt roppant fürge volt. Eredetileg sokkal több trolibuszt (vegyesen 260-sokat és 280-sokat) szerettek volna rendelni, ám az újraegyesítés ezt megakadályozta. A trolikat eztán selejtezték és nagy részük Kelet-Európában lelt új otthonra, kettő közülük Szegeden kötött ki és az egy 260-as is Magyarországra jött vissza meghalni.

gvm_ndk.jpg

ikarus_260t_ganz.jpg

Szófia 160db-ot rendelt a GVM-ből, melyeket mostanság kezdenek kivonni, mivel az új Solaris trolik megjelenésével nincs rájuk szükség. Érdekességként megemlítendő, hogy néhány Ikarus trolit az utolsó ajtónál alacsonypadlóssá és Conecto homlok és hátfalassá alakítottak át.gvm_bulgaria.jpg

Budapesten 1987-ben vettek 83 db Ikarus-GVM 280.94-est, melyekkel kezdetben rengeteg probléma volt, mivel előszeretettel álltak meg az út szélén "pihenni", továbbá sokkal hangosabbak voltak az elő írtnál és a szaggató frekvenciája zavarta a rádiókat, amik a déli muzsika szó helyet elviselhetetlen hangon kezdtek búgni, valahányszor egy troli elhaladt. Ezeket a gyermekbetegségeket azonban gyorsan kinőtték, s később ezek lettek legmegbízhatóbb pesti trolik. Az első hat még harmonika ajtóval és trilex felnivel, míg a többi Rába hidakkal és bolygó ajtókkal épültek, kettő kivételével az elsők is bolygó ajtósak lettek 2001-ben, amikor a GVM sorozat már átesett egy nagy felújításon, melynek során új plüss IMAG üléseket Fok-Gyem kijelzőket, elektromos lyukasztókat és hangos utastájékoztatást kaptak. Sajnos kiderült, hogy a pesti utakon a kijelzők és a lyukasztók tönkremennek, karbantartani meg nem igazán sikerült, így idővel sok trolira visszakerült az eredeti mechanikus lyukasztó és a műanyag táblák.

ikarus_280t.jpg

280t_utaster.jpg

Bár az új Solarisok megérkezése miatt mára sokat selejteztek, még mai nap is Budapest megkerülhetetlen járművei, melyek az összes trolibusz közül a legmegbízhatóbban működnek. Kettő hajtását Ikarus 412-sek szekrényeibe telepítették, míg a 211-es autóbusszá lett átépítve, ezentúl még az ukrán Bila-Cerkva 25 db-ot vásárolt belőlük, hiszen a legtöbb ukrán típushoz képest ezek a 30 éves trolik űrtechnikát képviselnek.

gvm-ek.jpg

A '90-es években jelent meg az Obus kft., mely a BKV egykori kísérleti üzemének dolgozóiból alakult, s leginkább a Ganz riválisa szerettek volna lenni, ezért a hegyi üzemre épített 972-es ZIU elektronikáját egy Ikarus karosszériájába építették, de ez nemigazán vált be, ezért a troli hajtását GVM gyártmányúra cserélték. A sikertelenség arra sarkalta az Obus kft.-t, hogy továbbiakban a hagyományos ZIU hajtást építsék az Ikarus karosszériájába, melyek közül 5 épült Debrecennek és 6 Szegednek, illetve egy Moszkvának.

502.jpg

Az Ikarustól függetlenül is voltak olyanok, akik Ikarus troli építettek, ilyen volt Észak-Korea, Lengyelország vagy Oroszország, ahol a moszkvai Szvarz épített Ikarus 280-as és 283-mas buszokból, sőt néhány 280-ast 260-assá alakítottak. Ma már egyetlen átépített Ikarus troli se jár Oroszországban, némelyiket elég hamar egy évvel a forgalomba állítása után selejtezték.

ikarus_283t.jpg

Az Ikarus 280-as volt a legsikeresebb magyar trolibusz, egyrészt, mert nem volt riválisa, másrészt mert igen megbízható és könnyen karbantartható típus lett, akárcsak a busz változat, rengeteg neves elektronika gyártó volt hajlandó kooperálni a magyar gyártóval, mely így tovább öregbítette az Ikarus hírnevét. Az Ikarus 280.94 mind a mai napig az egyik legmegbízhatóbb budapesti jármű, melyet remélhetőleg még sokáig utazhatunk.

ikarus_280_94.jpg

Sajnos mai részbe csak ennyi fért, a folytatásban a 400-as széria troliváltozataival fogunk megismerkedni, addig fel tennék nektek egy kérdést. Nektek melyik a kedvenc Ikarus trolitok? 

156.jpg

 Felhasznált Irodalom: Szerbusz trolibusz, http://villamosok.hu/troli, www.iho.hu

felhasznált képek: Gabriel Knight, http://villamosok.hu, BKV és Ikarus archívum

A bejegyzés trackback címe:

https://ikarusbusz.blog.hu/api/trackback/id/tr5912694539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása